ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Изгоненият първи секретар на руското посолство е напуснал България, Външно отказа виза на наследника му

0

0

Във връзка с многобройните медийни запитвания ви информираме, че руският дипломат, който трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа, е отпътувал с директен полет за Москва заедно със своето семейство, съобщиха от външно министерство.

Същевременно, поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София. Уточняваме, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна.

За случая с първия секретар на руското посолство в София уличен в шпионаж се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Срещал се на конспиративни срещи с български граждани и събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител. Засега имената на дипломата и държавния служител не са обявени официално от българските власти.

ПИК разкри, че общо девет са първите секретари на руското посолство у нас. Вчера стана ясно, че първият секретар от руското посолство в София, който българското външно министерство обяви за „персона нон грата“ заради шпионаж, се казва Владимир Русяев. Съобщението е на руският сайт образовател.ком, цитиран от брейкинг.бг.

В материал, посветен на „лова на руски шпиони в България“, журналистът Игор Соловей твърди, че Русяев е заемал пост в руското посолство в София, който традиционно се ползва от руското военно разузнаване-ГРУ за прикритие. Според разследването на журналиста, Русяев е сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0