Избори през март вероятно ще са в различна политическа ситуация, според Димитър Ганев

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план, коментира политическият анализатор от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев в неделя пред БНР.  

„Връчването на мандат е конституционна процедура, която нямаше как да бъде избегната. Общо взето, стана ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани. Ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат.  Президентът каза, че ще го връчи през януари. Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени“, каза той.

Според него по-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори и поясни защо:

„Има два варианта, които са дискутирани – единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. „хартиена коалиция“ (ГЕРБ, ДПС, БСП-бел.ред.). Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен“.

Политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висока, отбеляза Ганев:

„ПП се позиционира като анти-ГЕРБ партия. Коалиция „Рашидов“ пък ще бъде непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация. В края на октомври 2023 година ще се проведат избори за местна власт. Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундаментът на всяка партия“.

Коалицията „Рашидов“, за която той говори, се състои от мнозинството на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“, което избра компрометирания политик от ГЕРБ Вежди Рашидов за председател на парламента.

Преди месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че неговата партия няма да успее за получи мнозинство за кабинет с първия мандат и каза, че е най-добре третият мандат да отиде при „Български възход“ и тогава да се формира експертно правителство с кратък хоризонт на действие – до лятото или до местните избори другата есен.

И в момента все още има шансове това да се случи с мнозинството на ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ. Но както отбеляза Ганев, ГЕРБ едва ли ще рискуват да се свържат в толкова явен съюз с ДПС и БСП.

Ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна, смята анализаторът от „Тренд“.

„Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят“, прогнозира Ганев.

Ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП. Така Ганев коментира организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения.

„Това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта“.

Източник: mediapool.bg

The post Избори през март вероятно ще са в различна политическа ситуация, според Димитър Ганев appeared first on Начало.

0
0