Заради кризата: Всяка пета фирма орязала заплатите

Всяка пета фирма е намалила заплатите на персонала заради кризата. Това показва изследване на ManpowerGroup България за предприетите мерки на работодателите в страната, свързани с пандемията от COVID-19. Над 19% от анкетираните признават, че техните работодатели са орязали възнагражденията, за да си намалят разходите, докато при близо 62% не е имало понижение.

Проучването е проведено в периода декември 2020 г. – януари 2021 г. под формата на анкета от 16 въпроса с представителна извадка от 217 служители на различни нива в компании от 13 индустрии в цялата страна.

Всяка трета фирма пък е отменила съществуващите преди пандемията придобивки за работниците, а 17 на сто са пратили персонала си в неплатен отпуск. Последната мярка се е ползвала най-често в сектори като туризъм и ресторантьорство, търговия и производство, уточняват експертите.

“Част от отменените допълнителни стимули се дължат и на дългия период на работа от вкъщи за много от нас, което промени необходимостта да се осигуряват билети за градски транспорт, ваучери за гориво, кетъринг в офиса и подобни,” обясни Герасим Найденов, старши консултант “Пазарни проучвания” в компанията. По думите му за длъжностите и индустриите, в които продължава да има глад за квалифицирани кадри, например в информационните технологии, заплатите не спряха да растат и по време на пандемията.

39% от анкетираните очакват работодателите им да наемат нови служители поради увеличения обем работа по време на пандемията, като тази нужда е най-осезаема в секторите “Информационни технологии”, “Здравеопазване и фармация” и “Транспорт и логистика”.

Половината от служителите одобряват мерките, които шефовете са предприели в кризисната ситуация, като показват най-голямо удовлетворение от осигуряването на защитни средства като маски, ръкавици и дезинфектанти (79%), възможности за работа от вкъщи (75%) и гъвкаво работно време (69%).

The post Заради кризата: Всяка пета фирма орязала заплатите appeared first on Начало.

0
0