Започват Великденските пости!

От днес, след Сирни Заговезни започват Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 19 април. Великденските пости започват частично на Месни заговезни.

От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни Заговезни се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти.

И от понеделник започва същинското постене. 40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна човек пречиства тялото и душата си. Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки.

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си. Храненето трябва да е в умерена употреба на постна храна. В това време християните първо се покайват и пречистват душите си, а след това и телата си. Така се подготвят достойно за посрещане на Възкресение Христово.

С поста се съединява и седмицата на Христовите страдания – Неговите страдания, смърт и погребение,пише блиц. Нарича се още Страстна седмица – Седмица на страданията. Великден е центърът на всички празници на църквата. Честването е разделено на два периода: Покаен и Тържествен.

The post Започват Великденските пости! appeared first on Начало.

0
0