Запазваме час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация.

Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март.

Стана ясно още, че системата обхваща само ваксинационните центрове, а не личните лекари и всяка нова регистрация изтрива предходно направената.

В четири стъпки всеки гражданин може да си запази час за поставяне на ваксина срещу коронавирус във всички имунизационни центрове от заповедта на здравния министър.

Първо се попълват личните данни на гражданина – по личната карта. Посочва се електронна поща или телефонен номер, на които се получава съответно имейл или смс-а при запазването. 24 часа преди запазения час системата изпраща и напомняне за ваксинацията. Ако се допусне грешка, системата проверява автоматично за тях.

Втората стъпка е да посочим предпочитана ваксина. Когато се отиде на място обаче, в зависимост от наличностите и препоръките на лекаря, който поставя ваксината, може да се сложи и друга.

След това се избира населеното място, в което искаме да се имунизираме, както и в кой център искаме да го направим. Има и географска карта, от която също може да се избира.

Последната стъпка е изборът на час. Те са на всеки 10 минути. Всеки час се изразява в проценти, тъй като центровете разполагат с различен брой столове. Така, ако те са 4, при всеки избран час процентът намалява с 25%.

Авторите на софтуера подчертаха, че всички граждани ще получат служебна регистрация в системата след първата игла. Те поясниха още, че 24 часа преди датата на ваксинацията ще получим SMS, който да ни напомни, че имаме записан час. Също така всеки гражданин ще може да изтегли от системата формуляр за т.нар. информирано съгласие, който да го попълни вкъщи, за да се спести време на лекарите.

„Идеята на това, което виждате е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове“, заяви министър Ангелов и продължи: „ Сега може би ще разберете нашата идея да стартираме масовата ваксинация в началото на месец март. Всичко вървеше по този план, който си бяхме направили с доставките, които бяха гарантирани от фирмите. До началото на месец март трябваше да приключи ваксинирането на целевите групи във фазите по плана. По една или друга причина тези доставки не бяха изпълнени в срок“, заяви той и посочи, че доста от членовете на СИК-овете, предварително заявилите желание да се ваксинират не са се явили и затова са дали няколко варианта на РЗИ – да се търсят следващите по ред представители на секционните комисии в тази ситуация.

Ангелов уточни, че с пускането на системата няма да има нужда от “Зелени коридори”, в които хората да чакат да бъдат ваксинирани, а те ще могат да си заявят час и място, където желаят да им бъде поставена ваксина. Министърът коментира и случай, в който флакон от ваксината на “АстраЗенека” се е разпределяла между 11 души, а не 10. Той обясни, че проверяват случа и докато тази възможност не се появи в кратката характеристика на продукта, тя ще се разпределя между 10 души. /БГНЕС

The post Запазваме час за ваксиниране онлайн appeared first on Начало.

0
0