Ето как се справят с последиците от пандемията

0

0
По-нисък ДДС

От 1 юли до 31 декември ставката на ДДС се намалява от 19 на 16 процента, а специалният по-нисък данък, който важи например за хранителните продукти, пада от седем на пет процента. Целта е по този начин да се стимулира вътрешното потребление. За това са отделени 20 милиарда евро, удължаване на тази мярка не е предвидено.

В помощ на семействата и детските градини

Семействата получават по 300 евро за всяко дете – тази сума ще бъде изплатена на няколко части заедно с детските надбавки, респективно в продължение на повече от два месеца ще се полагат по 100 евро месечно допълнително. Бонусът ще бъде обложен с данък, но няма да се отрази на размера на социалните помощи, т.е. семействата с ниски и средни доходи ще имат повече изгода от него, отколкото родителите с по-високи доходи.

За разширяванията, преустройствата или новото строителство на детски градини и ясли се отпуска един милиард евро допълнително – включително за подобряване на хигиената.

Бонуси за екоавтомобили

Широката коалиция все пак реши да не насърчава покупките на бензинови и дизелови автомобили с по-ниски нива на вредните емисии, тъй като тези планове бяха много оспорвани, а ръководството на Социалдемократическата партия беше категорично против. Ръст в търсенето на бензинови и дизелови автомобили може да се постигне чрез намаления ДДС, посочи председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер. Лидерите на консерваторите и социалдемократите се споразумяха все пак за значително по-високи премии за електромобилите.

Премията за електромобили ще важи до края на 2021 година и ще се увеличи от 3 000 на 6 000 евро за колите с нетна цена до 40 000 евро. Към това се добавя и стимулирането по линия на производителите. Освен това управляващата коалиция планира да отпусне допълнително 2,5 милиарда евро за разширяване на мрежата от зарядни колонки за електромобилите, както и за насърчаване на изследванията и развитието, например при усъвършенстването на батериите.

За бъдещите инвестиции на производителите и доставчиците през тази и следващата година е подготвена програма с бонуси в размер на два милиарда евро.

По-евтин ток

Гражданите и фирмите предстои да бъдат облекчени при плащането на сметките за ток. За целта се предвижда намаляване на добавката, която се дължи за добив на екоенергия. През тази година тя ще бъда 6,5 цента на киловатчас, а през следващата – 6 цента. В момента гражданите плащат 6,76 евроцента на киловатчас.

Помощи за железниците и общините

Държавата ще подпомогне „Дойче Бан“ с 5 милиарда евро заради загубите по време на кризата с коронавируса. Освен това са планирани помощи за обществения транспорт в размер на 2,5 милиарда евро.

Общините са застрашени от голям спад в данъчните приходи – най-вече поради намаляването на вноските от корпоративни данъци. В помощ на общините са отделени шест милиарда евро с идеята те да останат дееспособни и да могат да продължат да инвестират.

Компенсация за поскъпналите социални осигуровки

Кризата с коронавируса доведе до оскъпяване на всички социални осигуровки. За да предотврати увеличаването на свързаните със заплатите социални разходи, коалицията планира т.нар „Социална гаранция 2021″. Сумата за социални осигуровки не бива да надхвърля 40 процента от заплатата, което ще бъде постигнато чрез възлизащи на милиарди помощи от бюджета. Само през тази година те се очаква да достигнат сумата от 5,3 милиарда евро. Тази мярка трябва да защити нетния доход на работниците и служителите и да осигури надеждност на работодателите.

За да няма вълна от фалити

Най-потърпевшите браншове и фирми получават допълнителна подкрепа, която не може да надхвърля 25 милиарда евро. Тя трябва да предотврати настъпването на вълна от фалити при малките и средните предприятия, чийто оборот е сринат.

Помощите се отпускат за периода от юни до август и ще бъдат за браншове като хотелиерството и ресторантьорството, за клубове и барове, туристически бюра, но и за второ- и треторазрядните професионални спортни клубове. Предстои да бъдат компенсирани постоянните експлоатационни разходи в размер до 150 000 евро за три месеца.

Планирана е и програма за намаляване на отражението на кризата в културната сфера – за това са отделени един милиард евро. Освен това се предвиждат и данъчни облекчения за фирмите.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0