Енергийното министерство отрича да саботира газовата връзка с Гърция

Енергийното министерство отрече да е подписван протокол от министъра Росен Христов за отмяна на решение за избора на надзорен съвет на проектната компания за газовата връзка с Гърция „Ай Си Джи Би“, за което по-рано в петък бившият премиер Кирил Петков предупреди, че застрашава своевременното въвеждане в експлоатация на тръбопровода между Комотини и Стара Загора, който трябва да започне да внася пълните обеми газ от Азербайджан по договора с „Булгаргаз“ за доставка на 1 млрд. куб. м годишно.

Ведомството уточни, че става въпрос за отказ на Агенцията по вписване за отрази избора на надзор заради грешки в имената на гръцките представители в новата структура, които в решението на общото събрание са изписани по един начин, а в заявлението за вписване – по друг. Уверенията са, че не само не се бави процеса по завършване на газовата връзка с Гърция, а се прави всичко възможно за ускоряването му и прехвърлянето на част от дребните изисквания по документи за приключване след като започне търговската експлоатация на съоръжението.

Часове преди това Петков обвини служебния кабинет в бездействие по отношение на осигуряване на газовите доставки за страната. Той задава шест въпроса към новата власт, назначена от президента Румен Радев, фокусирайки се върху енергийната политика, отношенията към Русия и дори безсмисленото според него въвеждане на маски в търговските обекти.

Според бившия премиер гръцката връзка се поставя под риск от служебното правителство, когато тя е на финалната права на пускането ѝ в експлоатация. През газопровода България ще получава 1 млрд. куб.м. газ на година от Азербайджан по дългосрочен договор на цени, които са много по-ниски от тези на свободния пазар.

Пускането на тръбата е особено важно, защото така ще се освободи капацитетът и на газовото трасе през Кулата, което създава възможности за допълнителен газов внос.

Кирил Петков съобщава, че с протоколно решение на новия министър на енергетиката от 3 август е отменено решение от 22 юли на предишното правителство за одобряване на избора на Надзорен съвет на компанията ICGB, която е оператор на новата газова връзка.

По-вероятно е обаче бившият премиер да има предвид проведеното на 22 юли общо събрание на акционерите на проектната компания „Ай Си Джи Би“ за избор на управителен и надзорен съвет, каквито са изискванията, за да получи дружеството лиценз за независим преносен оператор. Тогава акционерите – „Българският енергиен холдинг“, който държи 50% от фирмата, и италианската „Пасейдон“ и гръцката ДЕПА, притежаващи останалите 50 на сто, избират надзор, какъвто дотогава няма. Правят и смени в управата, защото в нея не трябва да влизат свързани със собствениците лица, а такива има от гръцка страна.

От протокола на общото събрание на акционерите, публикуван в Търговския регистър, става ясно, че в надзора са влезли двама от членовете на борда на „Националната електрическа компания“ – Момчил Ванов и Веселин Петров, и представителят на БЕХ Ангел Янков. Другите двама са италианецът Фабио Сантамброджио, представляващ съакционера „Посейдон“, и гърците Георгиос Полихропиу и Панайотис Ризос. В управата остава досегашният български директор Теодора Георгиева, а Георгиос Сатлас сменя досегашния гръцки директор Константинос Караянакос. Представителят на БЕХ Ина Лазарова е сменена от Танко Станилов, който според Търговския регистър е собственик на пловдивската търговска фирма „ТИС 2008“. В управата влиза и италианецът Джузепе Макри.

Вписването на съставите на управата и надзора обаче е отказано от Агенцията по вписванията, защото се оказва, че гърците Полихропиу и Сатлас са представени в едните документи с имената Георгиос, а в други – като Джордж. От „Ай Си Джи Би“ е поискано да си оправят заявленията.

От министерството на енергетиката обявиха, че това ще бъде направено.

Според Петков спряното вписване на надзора няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. „Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България!“, смята Петков

Той напомня, че служебното правителство е направило кризисен щаб за газа, който да работи денонощно, но същевременно няма поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка на втечнен газ, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище за корабите.

„Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за „Газпром“ и дългосрочни договори“, казва Петков

Той пита служебното правителство дали вижда какво се случва дори с Германия, която се оказва с намалено подаване на газ от Русия.

„Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?“, пита Петков.

Той пита защо се отменят се решения на предишното правителство, свързани с мястото на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (т.нар. клуб на богатите), за строителство на детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол.

Според Петков уволнението на Румен Спецов като шеф на НАП е немотивирано и се прави в момент, в който агенцията отчита рекордни приходи и много добра събираемост.

„Въвеждат се задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2.5% от интензивните легла са запълнени – защо? Брикел започна отново да пуши и дими само часове след като нашето правителство си отиде“, изброява бившият премиер, който е един от двамата лидери на „Продължаваме промяната“.

„България наистина е на вододел. Моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл. А най-важното в този момент за хората е да има стабилност, да има спокойствие, да се гради и гледа напред. Ето защо силата е в ръцете на всички българи. Гласувайте на следващите избори! Стига толкова стъпки назад в нашата история, време е да се откъснем от всичко, което ни държи в миналото и да поискаме по-добър живот, в една нормална, просперираща европейска България“, казва Петков.

Източник: mediapool.bg

The post Енергийното министерство отрича да саботира газовата връзка с Гърция appeared first on Начало.

0
0