Експерт: Ще има газ за България, но на много висока цена

Най-вероятно ще има газ за България през зимата в достатъчно обеми, той ще е на много висока цена. Но ако няма доставки – ние за каква цена говорим. В нашия регион – България, Гърция, Турция, има достатъчно обеми газ, които да отговорят на потреблението на тези страни от региони. Въпросът е, че има вътрешно преразпределение, след като „Газпром“ спря едностранно спря доставките. Сега България се снабдява, като купува танкери с втечнен газ от САЩ, или като поема излишъци от гръцкия пазар. Това каза международният анализатор в Българското геополитическо дружество Пламен Димитров в студиото на „Денят ON AIR“.

Той поясни, че „Газпром“ не е спрял доставките за Гърция.

„Ние търсим 2 млрд. годишно. Но става въпрос за спот цени, а не за дългосрочни договори, което означава, че България трябва да плаща цена, която е близка до TTF в Нидерландия. А там цената е много висока. В Германия се очакват да влязат 2 терминала в действие в средата на зимата. Тясното място в момента са терминалите за прием на газ и тръбопроводите, по които да стигне до България“, допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че в момента ползваме 1 млрд. кубически метра газ от Азербайджан.

„И купуваме газ от гръцки търговци, които имат микс от газ, който купуват от „Газпром“. След като „Газпром“ не ни е доставила газа, няма за какво да ни осъди. Въпросът е дали страната ни не може да ги осъди – по-скоро да. Но „Газпром“ може да се позове на указа на техния президент за плащането в рубли и това да кажат, че това са форсмажорни обстоятелства и е решено на държавно ниво“, категоричен е Пламен Димитров.

От думите му стана ясно, че договорът ни с „Газпром“ изтича в края на тази година.

Източник: fakti.bg

The post Експерт: Ще има газ за България, но на много висока цена appeared first on Начало.

0
0