Евтиното ни сирене – пълно с вода

0

0

Водата превзема сиренето – под това мото асоциация „Активни потребители” публикува поредното си изследване. При 16 проби от общо 30 има над 70% вода, а при други 10 – над 62% вода. За сравнение, през 2005 година не е имало нито едно проверено от асоциацията сирене с вода над 60%.

Председателят на „Активни потребители” Богомил Николов заяви, че са купени 30 вида сирене, като цената била между 4,40 лв. на килограм до малко под 10 лв. Изборът е направен, защото той е чувал многократно, че производители обясняват как е невъзможно цената да е под 10 лв., ако сиренето се прави по класическа технология. За да има толкова вода, трябва да има преднамерена технология, с която да се задържа вода в сиренето, убедено каза Николов пред bTV.

По думите му, това може да стане с технологични добавки – например желиращи агенти, т.нар. „E“-та. Николов обаче каза, че със сигурност палмовото масло не е мода. Написахме предложение в наредбата, която регулира имитиращите млечни продукти, да се добави като показател и съдържание от над 60% вода, заяви Николов за финал.

 

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0