До края на 2024 г. трябва да бъдат пуснати два хидроагрегата в ПАВЕЦ „Чаира“

Рехабилитацията на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“ напредва със сериозни темпове. Това каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по време на кръгла маса днес в София, посветена на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, която е организирана от Института за енергиен мениджмънт, предаде БТА. Той добави, че се планира до края на 2024 г. да бъдат пуснати два хидроагрегата, а до края на 2025 г. още един. Последният хидроагрегат, чийто ремонт е най-сложен, ще бъде пуснат след това.

Има намерение за изграждане на две нови ПАВЕЦ на язовирите Батак и Доспат. Те трябва да бъдат завършени през 2032-2033 г., посочи зам.-министърът на енергетиката. „Към това следва да прибавим и виждането на държавата за изграждане на два нови ядрени блока, които да бъдат въведени в експлоатация в периода 2032-2035 г. Това ще бъде гръбнакът на електроенергийната система през следващите десетилетия, който ще осигури възможност за присъединяване на нови ВЕИ мощности“, изтъкна енергийният заместник-министър.

В близките седмици предстои да бъде обявен стартът на кандидатстването по процедурата за финансиране на производство на електроенергия от ВЕИ и системи за съхранение по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи зам.-министър Николов.

Източник: fakti.bg

The post До края на 2024 г. трябва да бъдат пуснати два хидроагрегата в ПАВЕЦ „Чаира“ appeared first on Начало.

0
0