Доц. Ангел Кунчев: Третата вълна на COVID-19 e навсякъде

Третата вълна на коронавируса е налице навсякъде, особено на Балканите. 14-дневната заболеваемост в България е 380 на 100 хиляди души население, което ни отрежда 16 място в Европейския съюз и 5-о място на Балканите.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг за разпространението на COVID-19 в страната.

Водещите области по заболеваемост от COVID-19 са Плевен с 553 на 100 хиляди души население, Кюстендил, Враца, Бургас, София-град с 486 на 100 хил., Шумен и Перник с 392 на 100 хиляди население.

Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич са областите с най-ниска заболеваемост в страната.

В началото на брифинга здравния министър проф. Костадин Ангелов започна с встъпително изявление, като заяви, че няма верни решения за справяне с тази криза. Единственото решение е да вярваме на науката, а науката са ваксините, заяви Ангелов.

Ситуацията в определени области започва да става изключително сериозна. Това беше очаквано от нас заради разпространението на новия британски вариант на вируса, отбеляза Ангелов.

Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за COVID-19, остава като че ли една химера. Всеки ден се появяват нови и нови факти, които преобръщат доказани твърденията от науката.

Животът и здравето на всеки български гражданин за нас са водещи. Няма нито една здравна система в света, която да не е изправена пред криза. Няма верни решения за справяне с тази криза. България постигна много за тези месеци. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам грешките, приемам критиките, приемам и всяка протегната ръка. Няма да приема оплюването или отрицанието на всичко постигнато до момента. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, той ви заблуждава. Няма подготвени хора, няма знаещи експерти всичко, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на брифинга и благодари на всички медицински лица. /БГНЕС

The post Доц. Ангел Кунчев: Третата вълна на COVID-19 e навсякъде appeared first on Начало.

0
0