Дефицит на лекарства по време на пандемията, презапасяват ли се хората

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение? От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити.

Засега обаче държавата не е засякла проблем. Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици.

Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите.

„За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването.

Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит.

На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение.

Например Фраксипарин, например Клексан“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта. Затова с цел превенция на евентуалните усложнения при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

„Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикоидите. Международното им име е например дексаметазон.

Те се използват много активно. При тях също се оформя дефцит, който се надявам да е временен“, добави Костов.

Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свърхактивна имунна реакция, казват пулмолози.

Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат. Ако не са навременни, подискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

„Кортикостероидите са много сериозни лекарства и хората не могат да ги купуват, както ги искат.

Третата група лекарства, при които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента.

Два- три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям“, смята Костов.

Причината да сме пред дефицит на тези лекарствени продукти не е презапасяване, твърди Костов.

„Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на бързо нарастващия брой на заразени, които се лекуват у дома. Болниците са добре снабдени с тези лекарства“, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Проблемът засяга конкретно домашното лечение.

„Препаратите, които се използват, съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите, са различни. Даваме стимулиращи имунната защита, витамини, антиагреганти. В някои случаи се изписват антибиотици, понякога се използват и кортикостероиди. Зависи все пак от заболяването. От най-обикновените, до най-тежката артилерия, в зависимост от тежестта на заболяването“, обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Източник: Нова сн: архив

The post Дефицит на лекарства по време на пандемията, презапасяват ли се хората appeared first on Начало.

0
0