Деница Сачева: Ще бъдат направени консултации с ЕК за мярка за подпомагане на работодателите след извънредното положение с 40 процента от минималната заплата на служителите им

0

0

След извънредното положение работодателите може да бъдат подпомогнати за месец и с друга мярка – с 40 процента от минималната заплата на служителите им и осигуровките върху нея. Мярката се обсъжда в момента, но трябва да бъдат направени консултации с ЕК за нейната допустимост, каза в интервю за БТА министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
По думите й подпомагането по тази мярка най-вероятно ще се отнася за тези сектори, които са най-засегнати от кризата с COVID-19 . Така част от хората, които са получили подкрепа по схемата 60/40, ще получат и допълнителна помощ за възстановяване след извънредното положение.
„Ние правим всичко възможно в рамките на това, което имаме в момента като одобрена финансова обосновка, да отговорим на всички очаквания“, заяви министърът.

Прави се анализ колко от безработните остават без обезщетение

Попитана какво е мнението й за предложението на КНСБ за увеличаване на обезщетението за безработица и на ваучерите за храна за безработните без право на обезщетение, Сачева каза, че в момента се прави анализ колко от безработните остават без обезщетение по време на кризата. Според нея първо трябва да се види каква е настоящата картина и после да се мисли възможно ли е да се увеличава обезщетението. „Освен това трябва да бъдем много внимателни да не създадем дисбаланси и да не поставим в неблагоприятна позиция тези, които непосредствено преди извънредното положение са получавали сегашното обезщетение“, каза Сачева. По отношение на увеличаването на обезщетението тя смята, че може да се мисли в тази посока, но освен финансови разчети от страна на синдикатите, трябва да има финансова обосновка и от страна на експертите в социалното и финансовото министерство.
Министър Сачева посочи, че към момента вече е направено искане към Министерството на финансите за допълнителни 115 милиона лева само за сега съществуващите задължения до края на годината по отношение на социални плащания, на личните асистенти.

Първите плащания по схемата 60/40 ще са от 16 април

Първите плащания от страна на НОИ по схемата 60/40 ще са от 16 април, тъй като на 14 април се очаква разрешението на ЕК. До този момент подадените заявления са 2016 за почти 30 000 работници, което според министъра доказва, че мярката е работеща и търсена.
На предстоящото заседание утре на НСТС нови мерки от страна на правителството няма да бъдат предлагани, тъй като, по думите на министъра, съществуващите все още не се прилагат, няма анализ за ефекта им. За нови мерки е рано, смята Деница Сачева.

Най-ощетените са безработните, работили на черно

Тя отбеляза, че истински ощетените в момента са онези, които са останали без работа, но са работили на черно и нямат нито договори, нито осигуровки . За тях е най-трудно държавата да се погрижи в момента, каза министър Сачева и отново призова хората да работят на светло. По думите на Сачева получаващите минималното дневно обезщетение за безработица от 9 лева са малко.
От тези 72 хиляди безработни, които са регистрирани, почти 46 000 ще получат обезщетение, каза Сачева. “ Нашата визия е колкото е възможно по-скоро да направим така, че хората да тръгнат на работа. Сега ще има нужда от сезонна работа, строителството също ще продължи, държавата ще остави големите инфраструктурни проекти и ще ги подсили, за да има работа“, заяви министър Сачева. Според нея е по -добре да се намери механизъм хората да намерят работа, а не такъв, че да стоят две години вкъщи.
От регистрираните 72 хиляди безработни, най-големият брой – около 20 000, са от хотелиерство и ресторантьорство, следват около 10 000 от търговия на дребно и други сектори. Съвсем малък, около 4,5 процента, е ръстът от регистрираните безработни от транспорта, останалите са от различни други категории, посочи министърът.
Министърът прогнозира, че хотелиерството, ресторантьорството , търговията на дребно ще могат да възстановят работата, макар и не със същите обороти както преди кризата, но поетапно до края на годината възстановяването им ще е факт.
Според Деница Сачева по-трудно ще е възстановяването на тези, които зависят от международни пазари, международни доставки, текстилно-обувната промишленост. Тя посочи, че анализ на Международната организация по труда показва, че сектори като образование, здравеопазване, административни услуги, логистика ще са ниско засегнати, средно засегнати са изброените от нея сектори, включително и финансовите услуги, а силно засегнати ще са туризъм, транспорт, автомобилна промишленост и преработвателната промишленост./БТА

България – Източник:
RSS новини от България

0
0