Два самолета прибраха руските дипломати и техните близки в родината им (снимки)

Два самолета на Руската федерация пристигнаха на „Летище София“ в ранния следобед в неделя, за да отведат в родината им експулсираните 70 дипломати и служители на руското посолството у нас, както и техните близки, предаде БНР. По официална информация става дума за общо около 180 души.

Първият от двата самолета кацна на „Летище София“ около 13 ч., а вторият – около 14 ч. Двата полета към Руската федерация бяха насрочени за 15:00 и 15:30 часа.

Руските дипломати и техните роднини и близки бяха докарани с 5 автобуса на „Терминал 2“ и се отправиха за проверка на документите и багажа на гишетата. Някои от тях дойдоха и с дипломатически автомобили и микробуси. 

Сред експулсираните се оказа пълномощният министър на Руската федерация у нас Филип Воскресенски. Пред медиите той заяви, че заминава с благодарност към България и българите, които „ни подкрепиха за времето, в което работихме. Това са хората, с които общуваме дълги години“.

Филип Воскресенски, Снимка: БГНЕС

„Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Тези действия по експулсиране са незаконни и без основание“, каза Воскресенски. Той посочи, че сред заминаващите са генералните консули в Русе и Варна, хора по поддръжката на посолството в София и др.

А въпросът дали мисията в столицата ни ще бъде закрита, ще реши президентът на Руската федерацията, посочи още Воскресенски.

Снимки: БГНЕС

Гранична полиция охраняваше района на летището и не позволяваше навлизането на медиите в сградата на „Летище София“.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.

 

„Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл“, заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

Последва нота от Руската федерация България да оттегли изгонването на руските дипломати. След отказа от българска страна руският посланик Елеонора Митрофанова заяви, че Русия обмисля да затвори посолството си у нас, както и българското в Москва. Българските власти обаче не се поддадоха на ултиматума.

Източник: mediapool.bg

The post Два самолета прибраха руските дипломати и техните близки в родината им (снимки) appeared first on Начало.

0
0