Голяма държава инициира развитието на Евразийската електронна борса на труда

Страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) по инициатива на Казахстан разработват електронна трудова борса, която ще функционира в рамките на съюза, съобщиха от пресслужбата на Министерството на търговията и интеграцията на републиката.

„Въведена е в експлоатация единна система за търсене „Работа без граници“, която предоставя достъп до информация за налични работни места и свободни позиции. Работи се по развитието на Евразийската електронна борса на труда“, се казва в съобщението.

По данни на ведомството в момента броят на трудоспособните граждани на страните от ЕАЕС е 93 милиона, за които са създадени равни условия за работа във всяка от страните на съюза.

За създаването на благоприятни условия за заетост в рамките на ЕАЕС е извършена огромна работа. „Например тази година на сайта на ЕАЕС беше подписано споразумение за взаимно признаване на документи за академични степени в страните-членки на ЕАИС, което дава възможност да не се провеждат процедури за признаване на документи за образование съгласно националното законодателство на Образователните документи за много специалности (с изключение на педагогическите, юридическите, медицинските и фармацевтичните) се признават взаимно на териториите на страните-членки на ЕАЕС, като по този начин освобождават работниците мигранти от преминаването през дълга и скъпа процедура за признаване на документи“, поясняват от министерството.

Източник: fakti.bg

The post Голяма държава инициира развитието на Евразийската електронна борса на труда appeared first on Начало.

0
0