Германците държат милиарди в чужбина

0

0

Германците държат над 590 милиарда евро в сметки в чужбина. Това стана ясно след запитване на Лявата партия към правителството. Сметките на германски граждани в други държави са над шест милиона. Данните са от т.нар. автоматична информационна система, която държавите използват, за да обменят информация за сметки на чуждестранни данъкоплатци. Целта е предотвратяване на укриването на данъци.

Нормандските острови са предпочитани от най-богатите

Традиционното смятаните за данъчни оазиси Люксембург, Швейцария и Лихтенщайн са сред най-предпочитаните от германците. 1,3 милиона сметки на германски данъкоплатци са регистрирани в Люксембург, 750 хиляди в Швейцария и около 188 хиляди в Лихтенщайн. Данните са от 2018-а година. Някои отказаха да предоставят такава информация или не дадоха съгласие за публикуването ѝ, сред тях са Великобритания, Каймановите острови, Бермудите и остров Ман.

Анализите на данните показват, че най-заможните германци избират да държат парите си на Нормандските острови в протока Ла Манш. Малкият остров Джърси има едва около 100 хиляди жители, но близо 12 хиляди сметки на германски граждани, всяка от които съдържа средно 14,5 милиона евро. На близкия остров Гърнзи пък са отворени около 4 000 сметки със средно по 2,5 милиона евро. Джърси, Гърнзи и остров Ман са известни като любими дестинации на компании, които се опитват да укрият данъци.

САЩ – „черната дупка“ в обмена на данни

Отговорът на запитването на депутатите сочи, че обмен със Съединените щати има – но те не са длъжни да предоставят информация за размерите на сметките. Европейските страни и САЩ отдавна се опитват да регулират обмена на информация помежду си. Но от Вашингтон продължават да отказват предоставянето на толкова информация, колкото изискват от другите страни.

Фабио де Маси, говорител на парламентарната група на Лявата партия в Бундестага, заяви, че предаването на банкова информация увеличава шанса за „откриване на избягващи данъци богаташи и следователно представлява напредък“. Съединените щати според него са „черната дупка в обмена на данъчна информация“.

За ползата от обмена

Сумите, прехвърлени от Германия в чужбина, са сравнително малки, особено що се отнася до страни, които не са членки на ЕС. Германия е отчела, че изнесените в тях пари са в размер на едва 60 милиарда евро. Смята се, че активите от неевропейски страни като Русия, които са вложени в Германия, са много повече. Под въпрос е обаче дали федералните власти разполагат с достатъчно персонал, за да оценят адекватно големия брой данни, подавани от цял свят. Обменът на информация предвижда данните да се предават на Централната данъчна служба на Германия.

Финансовият експерт Маркус Хен се опасява, че данъчните служби не могат да се справят с обема на работата. „Без допълнителен квалифициран персонал, обменът на информация ще се обезсмисли“, смята Хен. Индексът на Мрежата за данъчна справедливост, към която работи Маркус Хен, показва, че правните системи в държави като Швейцария, Лихтенщайн и Нормандските острови са „все още сравнително непрозрачни“.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0