Георги Икономов сам подготви провала си

1

0

Още през тази пролет Георги Икономов можеше да реши битката в Банско и да си осигури трети кметски мандат. Пак без сериозна битка, както печели вече два пъти от 2011 година насам. Въпреки ясната опозиция на ВОЛЯ (отцепниците от ГЕРБ в общината) и компромисната опозиция на БСП, Икономов можеше да постигне желания от него свирен мач само с един разговор със Сдружението „Бъдеще за община Банско“, които се явяват втора политическа сила на терена. След кончината на Цане Краваров ВМРО и без това го играе спрямо ГЕРБ принципна девойка денем и мома на повикване след заник слънце.

Пита се защо опитният досегашен кмет обърка стратегията?

Още когато за пръв път стана кмет през 2011 г., Икономов остана с грешното впечатление, че е спечелил изборите заради качествата си и с народната любов. Оттам насетне това объркване постепенно го лиши от реален поглед върху настроенията на хората в Банско. Защото едно време кметското кресло му беше подарено от Цветанов и Дянков, които безмилостно извиха ръцете на местните партии, за да се отрекат от Краваров и да прелеят гласовете си към Икономов. През 2015 г. кметският екип не правеше избори, а прилагаше политиката на „изгорената земя“, като вадеше хората по списък от къщите, беше прибрал личните карти на малцинствата и щедро раздаваше в изборната нощ. Отново заради заплахи местните партии не жалиха очевидните изборни нарушения, с които Икономов стана кмет от раз с няколко гласа преднина.

Осем години по-късно Дянков и Цветанов са в миналото, а политиката на любимото им дете в кметството отдавна се възприема нееднозначно от хората. Но вместо да се съобрази с тези дадености, доскорошният кмет на Банско направи всичко възможно, за да разклати доверието към себе си и да се лиши от по-широка подкрепа в бъдеще.

Първо се раздели с най-активната и опитна част от партията си, начело с Владимир Колчагов и Сашка Въчкова. После успя да се смрази с дясната си ръка, действащият депутат Александър Мацурев, който все пак ръководи кампанията лоялно, но със стиснати зъби. Сдружението „Бъдеще за община Банско“ години наред беше лъгано и унижавано по един последователен, макар и инфантилен начин, без някой да разбере защо Икономов се отказва от сътрудничеството на дребния и средния бизнес, каквито са основните членове на това сдружение? Но накрая замахна с брадва Началника от София: Икономов беше разжалван като общински партиен ръководител и оставен да отложи края си като спечели или да умре като гладиатор, загубил императорската милост.

Както нееднократно подчертаха и медиите, в Банско никога не е имало подобно обединение на хора, партии и организации в името на някакво общо дело. Оказва се, че отстраняването на Икономов и икономовщината е достатъчно голяма кауза, за да обедини целия политически спектър без разлика на идеологията. Изваждането на предна линия на Иван Кадев е ходът, с който фронтът срещу кмета доби завършеност. Образът и поведението на Кадев са точно обратното на Икономов: достъпен, скромен и загрижен за хората. И те го харесват, въпреки натиска от общината.

В навечерието на изборите Икономов явно остава сам срещу всички. Най-близкото му обкръжение естествено ще остане с него до края, без да знае, че той отдавна агитира само за своя избор, а не за партийната си листа. Е, за замазване на положението ще се пробват изтъркани способи като вадене на „печеливша“ социология в последния момент или биене в гърдите как „ще спечелим на първи тур“.

Към края на кампанията екипът на досегашния кмет изведнъж си даде сметка колко близо е провалът и колко реален се очертава той за пръв път от осем години. Междувременно от обединената опозиция успяха да разместят председатели и членове на секционни избирателни комисии, за да не се повторят тъмните дела от последния вот. Всяка секция ще бъде наблюдавана под лупа и традиционните манипулатори ще се замислят дали да предприемат нещо. Хората масово се отърсват от страха, че са наблюдавани и санкционирани от кметските хора. Един по един служители от общинската администрация и фирмите търсят разговори по тъмно. Налага се усещането, че и сега нещата са решени. Но този път не в полза на Икономов.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

0
0