„Газпром“ засега не планира нови газопроводи в Европа

0

0
„Газпром“ засега не планира строителство на тови тръбопроводни мощности за износ на газ в Европа, съобщи на пресконференция представителят на руския газов монополист Олег Аксютин, цитиран от ТАСС във вторник.

„В посока Европа засега не са взети нови инвестиционни решения“, каза той в отговор на въпрос има в плановете на „Газпром“ строеж на нови газопроводи за Европа.

По думите му в момента газопреносните мощности в Европа и Китай са с капацитет от 330 млрд. куб. метра, от които над 60 процента са за Европа

„Газпром“ среща трудности пред завършването на последния си голям проект за доставка на газ в Европа – газопровода „Северен поток 2“, срещу чиито участници САЩ наложиха икономически санкции, а редица европейски държави като Полша и прибалтийските републики са против пускането му в експлоатация. Съвсем малка част от тръбите по дъното на Балтийско море от руското за германското крайбрежие остава да бъдат положени, но не е ясно кога ще приключи това

Аксютин каза още, че компанията в момента работи върху сценарии за устойчивото си развитие до 2050 г., които трябва да са ясни през май 2022 г. Правят се анализи на политическите, икономическите и технологичните трендове за развитието на световната енергетика в условията на повишаване важността на климатичния фактор, отбеляза той.

Сред вариантите за нисковъглеродно развитие на компанията до 2050 г. присъства и климатично неутрален вариант, каза Аксютин.

Разработването на тези сценарии бе обявено от шефа на газовия концерн Алексей Милер в края на април.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0