Военни сапьори взривиха бомбата на заклещения в скалите на Тюленово дрон

Бомбата, монтирана на дрон, заклещен в скалите до крайбрежен хотел в северното морско с. Тюленово, бе взривена успешно от сапьори от модулното формирование на Военноморските сили в 11 часа, съобщиха от ВМС. Операцията бе разпоредена, след като в неделя около 22 ч заседналата в скалите опасна находка била забелязана от стопанина и гостите на крайбрежен хотел, в който се готвела сватба. Във фейсбук съдържателят на обекта Радослав Русев би тревога, че по устройството „светят някакви електроники“. Цяла нощ районът остана отцепен от полиция, а в 9 ч сутринта на мястото пристигнаха военните.

Установено е, че към дрона е прикрепен 82-милиметров минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас, съобщиха от пресцентъра на ВМС. Тъй като бил силно увреден, специалистите преценили, че превозването му до полигон за обезвреждане е невъзможно. След обезопасяване на район с радиус 150 м боеприпасът бил взривен.

Все още не е ясно дали е бил руски или украински. Чист късмет е, че не е избухнал в морето, опасността там е била много по-голяма заради вълните, каза кметът на Шабла Мариян Жечев. Той припомни, че наскоро на около 50 км от Тюленово, в Румъния избухна невзривена мина. По нашите брегове през последната година ВМС неутрализираха няколко мини, но за първи път сега се наложи военните да обезвредят устройство, качено на дрон.

image

 

The post Военни сапьори взривиха бомбата на заклещения в скалите на Тюленово дрон appeared first on Начало.

0
0