Вижте коя е бившата данъчна, източила 3 млн. лв от НОИ-Пловдив (СНИМКА)

0

0

Александрина Георгиева е арестуваната пловдивчанка, която е завлякла 18 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да го заплати в НАП-Пловдив. Георгиева е бивш служител на Националния осигурителен институт в период от 1885 до 2009 година, когато напуска НОИ и основава две частни фирми за пенсионни услуги – ЕЛ ЕЙ консулт 2017 ЕООД и НАЙ консулт ЕООД, съобщава „Трафик нюз“.

Вчера 62-годишната Георгиева, мъжът, с когото живее на семейни начала и дъщеря ѝ са арестувани по обвинение за измама в особено големи размери, както и съставяне на неистински документи.

По същество схемата на бившата държавна служителка е елементарна, но много ефективна. Тя е откраднала досиета на над 200 души от НОИ-Пловдив. Като частен консултант по пенсионно, социално и здравно осигуряване е предлагала на десетки граждани услуги по приготовление на пълната документация за пенсиониране. Съгласно закона, на тези, на които осигурителният стаж не е достигал, тя е оферирала закупуването му. Така гражданите са давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в НАП, Александрина прибирала парите за себе си.

За да успее да издейства все пак пенсия или за корекция на вече отпусната пенсия, измамничката е съставяла неистински документи по образец УП-30 – за удостоверяване на стаж. Те са били издавани с фалшиви печати на фирми, които са фалирали или не водят архив за служителите си. Трудовите книжки на гражданите пък са били подправяни за целите на нереалните работодатели. Така от 18 души за заплащане на стаж, Александрина е прибрала в джоба си 125 000 лева, а заради отпуснатите неправомерно пенсии от НОИ е ощетила бюджета за над 3 милиона лева.

В сайта си за извършване на услуги и консултации по въпросите за осигуряване, Георгиева представя себе си като специалист с 29 години опит в системата на социално осигуряване и пенсионното законодателство. Не случайно сред услугите, които предлага са издирване на трудов и осигурителен стаж и доход за пенсиониране и преизчисляване на отпуснати и получавани пенсии. Именно по тяхна линия тя, подкрепена от дъщеря си и мъжа си, е успяла да сътвори измамата.

Има няколко дела в Административен съд Пловдив, в които граждани съдят НОИ за липсата на осигурителните си досиета и за измами с отпускането на пенсии, в които фигурира името на бившата служителка. Георгиева е постъпила в НОИ в далечната 1985 година. Била е уволнена през 1992, но съдът отменил заповедта. През 1994 жената се върнала в институцията и напуснала по свое желание през 2009 година.

По време на вчерашната реализация на Икономическа полиция във връзка с ареста ѝ са претърсени 6 адреса в Пловдив, като са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и пособия, свързани с престъпната дейност, както и близо 8000 лева кеш.

Тепърва ще се установява дали има и други засегнати лица. Срещу Георгиева обаче има висящо производство в Районен съд Пловдив, свързано с измама. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест на задържаните лица. За така повдигнатите обвинения, законът предвижда затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0