/Видео/ Кандидатът за кмет Андон Тодоров: Ще задържа младите хора чрез стимулиране на раждаемостта и финансова подкрепа на образованите родители!

1

0

“Ако бъда избран за кмет, не след четири години, само за първата ще видите един нов Благоевград – зелен, подреден и чист! Поставям си кратки срокове, защото знам, че са изпълними”, това заяви в национален тв ефир вчера кандидатът за кмет на Благоевград Андон Тодоров и като подари на водещата в сутрешния блок на БНТ книжка с програмата си, я посъветва да я запази, за да го изпита след 4 г. за изпълненото и забравеното.

“На Благоевград му трябва промяна, да осигурим добри условия за бизнеса, да спрем разрухата и упадъка, за да имат причина младите хора да остават тук и да не търсят реализация другаде”, заяви А. Тодоров и допълни: “В града ситуацията не е добра, той обезлюдява и застарява. Раждаемостта е по-ниска от смъртността и спешно трябва да вземем мерки това да се промени! Младите хора напускат, защото няма работа или тази, която я има, не е добре платена. И това е основен проблем – в Благоевград няма предпоставки за привличане и развитие на бизнеса, а той трябва да бъде толериран първо от кметското ръководство в лицето на кмета. Когато дойде в града инвеститор, общината трябва по най-бързия начин да му съдейства да реализира идеята си за фабрика или завод върху избрания терен, с преобразуване на имотите, ако се налага, или промяна на общия устройствен план. В момента това се прави на парче, а не с генерална промяна на общия устройствен план. Инвеститори идват в Благоевград, но когато общината не си върши работата, те напускат. Напоследък Симитли изземва функциите на областен град от Благоевград”, подчерта А. Тодоров.

Той коментира подписания договор преди дни за изграждане на индустриална зона като празни обещания по време на избори: “Защо основният ми опонент, който досега беше кмет, не създаде тази индустриална зона преди 8 години и досега се оправдаваше, че нямало общински терен за това” Изведнъж чак когато градът опустя и чашата на търпението на хората преля, той се сети, че може да се намери терен”! Да не забравяме, че за да се изгради индустриална зона, е нужно време, това е въдица, на която да се хване избирателят да даде гласа си сега, а реалното привличане на инвеститори отново да се отложи незнайно колко мандата във времето”, каза Андон Тодоров.

Той предлага и мярка за задържане на младите в Благоевград с приемане на Наредба за стимулиране на раждаемостта с финансова подкрепа, обвързана със степента на образование на родителите и отмяна на таксите за детските ясли и градини.
“Това не е популизъм, защото общината има финансов ресурс да го реализира. Парите са най-малкият проблем и те могат да дойдат например, като се пренасочат онези 350 000 лв., които в момента се дават за медийно обслужване, или други 350 000 лв. от перото за екскурзии на кметския екип в страната и чужбина. Тези пари са предостатъчни да покрият не само таксите в детските заведения, но и да осигуряваме по една бутилчица вода на децата ни, за да не пият студена от чешмата, да не се заразяват от обща чашка и да не боледуват. Ако отидем малко по-далеч, ще ви кажа, че за заря по повод и без повод общината хвърля огромни средства, които ще спра и ще пренасоча в други дейности. Култура за мен не е зарята по площадите, а пълни театри и концертни зали, за да изграждаме естетически вкус у децата си и да ги възпитаваме” , каза кандидатът за кмет от Коалиция “Партия на зелените” – “Воля”.

Той припомни шоковото вдигане на данъците на жилищата и автомобилите, което благоевградчани още преглъщат трудно, и обеща, ако бъде избран за кмет, да не позволи налозите да се покачват.

Андон Тодоров обяви намерението си да въведе облекчения за ползване на градския транспорт от възрастните хора и инвалидите, които да могат да се возят без пари, а учениците да имат право на карти с намаление. Той критикува безконтролното харчене от настоящия управленски екип на 1 млн. лв. за зелени пояси, които благоевградчани така и не са видели. Още 1 млн. лв. са похарчени за редовно измиване на улиците.

“Измиха се 3-4 улици и всичко свърши дотам. Ако хората ми гласуват доверие, ще мия улиците всеки месец и наистина ще озеленя навсякъде, където е възможно, за да дишаме по-чист въздух. По програми ще привлека средства за монтиране на филтри на комините и подмяна на печките на твърдо гориво. Ще построя паркинги, за да се облекчи трафикът и се намали количеството изгорени газове, ще асфалтирам междублоковите пространства и улиците в крайните квартали, за да не се вдигат прахоляци. Преди години още съм внесъл няколко преписки и предложения за асфалтиране на жизненоважни улици в квартал “Струмско”, но никой още не си е мръднал пръста, само се дават обещания, когато идват избори! Улица “Промишлена” от края на Старите гробища до кръговото кръстовище при ЗМК силно ще разтовари трафика по основните артерии на града, но въпреки многократните ми искания не се реализира. Аз ще я изградя, ако стана кмет, за да спестя много нерви и на шофьорите, и на пешеходците. Няма да допусна при ремонт на улиците да се разкопава по 5 пъти и да се руши вече платеното! Паралелно с реконструкциите или изграждането на нова ВиК мрежа, където е необходимо, ще се оформят и бордюрите и тротоарите, които често се пренебрегват и остават недовършени с години”, обеща Андон Тодоров.

Той гарантира и специално внимание към селата, ако получи вота на избирателите, като обеща видеонаблюдение като мярка срещу кражби и други набези, собствен бюджет на кметовете и наместниците, за да решават сами спешните проблеми, и подобряване на инфраструктурата с поддържане и изграждане на основните пътни артерии.

На въпрос за подадени от него сигнали за нарушения на досегашния кметски екип и администрация до прокуратурата и контролните органи Андон Тодоров отговори: “Аз колко много сигнали съм подал, Вие няма да можете да ги изчетете цял месец!”, като отбеляза, че сред акцентите в програмата му е залегнала и пълна ревизия на управлението на досегашния кмет.

“Целият екип ще поеме лична отговорност за грешките, които е допуснал, и кашите, които е забъркал, но хората в администрацията, които стриктно си вършат работата, ще имат пълен комфорт да разгърнат потенциала си и да покажат на какво са способни”, обеща кандидатът за кмет Андон Тодоров.
Той отбеляза, че вероятно единствен сред кандидатите за кмет в Благоевград е отпечатал програмата и приоритетите си в отделна книжка, защото не се страхува, че след 4 г. ще го хванат в лъжа.

Купуване и продаване на гласове е престъпление.

 

0
0