ВЗРИВЪТ В „ПИРОГОВ“: Доц. Спас Спасков със своя версия за смъртоносната експлозия

0

0

Второ вътрешно отделение се намира в най-старата част на „Пирогов“. Сградата е строена към 1930 г., а последният й ремонт е бил преди около 20 години. Това заяви пред Нова телевизия доц. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“, коментирайки трагичния инцидент, при който загинаха двама пациенти в това отделение.

Доц. Спасков заяви, че кислородната инсталация се „оглежда от техник всеки ден“. „Освен това и най-малко отклонение в работата на тези уреди се наблюдава от лекарите и те веднага алармират и техникът проверява и отстранява нещата, които са проблем“, заяви още бившият шеф на „Пирогов“.

„В момента можем да правим само хипотези за инцидента. Има и назначена група, която ще направи изключително задълбочени проучвания – хора от пожарната и хора от прокуратурата. Но там, където има повече кислород, има повишена опасност от взрив. И там принципно е забранено запалването на цигари. Персоналът със сигурност не влиза в тези помещения с цигари“, отбеляза още той и допълни: „Преди години, когато аз бях директор, имаше подобно запалване в тази кислородна станция. Слава Богу, там много бързо се овладя проблемът и тогава се оказа, че проблемът е чисто технически“.

Доц. Спасков изрази съмнение, че е възможно пациент да е запалил цигара. Той заяви, че трябва да има строги санкции съм нарушаващите забраната за тютюнопушене: „Не можем да изпишем един пациент заради това, че е пушил. Но това е параграф 22. Примерно – човек с два счупени крака и пушач. Трябва ли да има някой санитар, който периодично да го извежда навън, за да пуши и дали пък това няма да бъде прието като стимулиране пушенето на цигари“.

Според доц. Спасков лансира и своя версия – че възпламеняването може да е станало от искра от неизправен контакт. „Това, което знам със сигурност е, че поне два пъти годишно се прави инспекция на всички контакти и електрически уреди в болницата. Освен това на територията на „Пирогов“ има щатен пожарникар, който обикаля болницата и ежедневно прави проверки“

Доц. Спасков смята, че най-вероятно сега пожарната ще излезе с нови препоръки за поведението в болниците. „Ние винаги сме се съобразявали с тях и с всички марки, които са разпоредени“, подчерта той.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0