Вежди Рашидов, Нейков и Милошев на среща с турската посланичка за копродукцията ни за Ататюрк

0

0

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес с нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, посланик на Турция в София.

На срещата присъстваха и филмовите и телевизионни продуценти Евтим Милошев и Любо Нейков. Темата на разговора бе подготовката за реализирацията на българо-турски игрален филм за невъзможната любов на Мустафа Кемал Ататюрк и българката Димитрина Ковачева. Идеята за филма е на Вежди Рашидов.

Както самият той разкри в емоционално интервю за ПИК TV преди седмица, е споделил идеята си с премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара през март. 

„Реакцията им беше изключителна, защото аз им го разказах по един човешки начин. Ердоган тогава ми каза: „Знаеш ли, ще ти призная нещо… Плаках един път и то скоро“. Разказа, че е гледал документалния филм за Наим Сюлейманоглу. В него има един пасаж, в който говори за майка си. „На него се разплаках, а от години не бях плакал. Изключително трогателно. Това, което ти ми разказваш, отново ме просълзи“. Целта ми беше да ме подкрепят, за да може да имаме финансиране. И премирът Борисов, и Ердоган застанаха зад идеята, много радушно се прие. Ако този филм се пипне, можем да извадим „Оскар“, разказа пред нашата камера Рашидов.

Сценарист на филма ще бъде Евтим Милошев, в авторския колектив са още Христина Апостолова и Иван Спасов.

След падането на мерките срещу пандемията ще бъдат осъществени и първите срещи на българските продуценти с турските им колеги, стана ясно по време на срещата.

Споразумението за филмови копродукции между България и Турция, подписано от Вежди Рашидов през първия му мандат като министър на културата, може да бъде добра основа за реализиране на продукцията.

„Ако този филм бъде осъществен, това ще е първият игрален филм, свързан с личността на Мустафа Кемал Ататюрк“, сподели посланик Секизкьок.

Тя показа запазения и до днес в автентичен вид кабинет на Кемал Ататюрк в резиденцията. Там той е работил като военен аташе в София

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0