Божанов обясни, че експертите се смеят на Свиленски за кодовете

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира, че предизвикват смях сред експертите изказванията на политиците за кодовете на машините за гласуване. Депутатът от ДБ припомни, че всеки лидер на политическа партия може да има достъп до тях и да да го предоставя на други хора.

Преди ден парламентът проведе 12-часов дебат в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина и обезсмислянето на електронното гласуване. Най-острото изказване бе на депутата Георги Свиленски (БСП) обвини „Продължаваме промяната“, че са откраднали избори.

Той дори разказа как Кирил Петков предложил да даде кода на БСП, ако партията оттегли подкрепата си за промените в Изборния кодекс.

Кирил Петков каза, че ще съди Свиленски.

„Трябва да се уточни, че се говори за изходен код, който описва поведението на машината. Достъп до него има Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерството не електронното управление. Кирил Петков няма достъп. Да кажеш нещо такова е много безотговорно. Така се взривява доверието на избирателите към машинния процес. Абсолютно необосновано твърдение е това. На експертната общност ѝ е смешно“, каза Божанов пред бТВ.

Той добави, че има много мерки от производителя на машините, както и от ЦИК да няма опции да се влияе на машините. Машините нямат връзка с интернет и издават разписки при гласуване, които могат да бъдат преброени ръчно, като се сверят с данните, запаметени от машината.

Скандалът в парламента

Георги Свиленски излезе на парламентарната трибуна след изказване на Надежда Йорданова отДБ и Искрен Митев от ПП., която заяви, че социалистите подкрепят машинния вот да бъде ликвидиран.

„Ако наистина искате да дадете повече възможност за избор на своите избиратели и тяхната автентична воля не е да сложат кръст на машинното гласуване, да не подкрепят предложението на ГЕРБ за премахване на флашките“, призова Йорданова.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ каза, че младите и възрастните хора в БСП са отвратени от действието на социалистите по връщането на хартиената бюлетина и попита защо толкова много настояват да я върнат.

Свиленски бе доста раздразнен от тези изказвания.

„Два дена казвам защо БСП няма да го оттегли. Защото откраднахте изборите, ето затова БСП няма да оттегли закона. Вашият съпредседател и бивш премиер дойде и каза:Оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той, че да държи кодовете на машините в България? Ако продължавате утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП, защото това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да говорим. Сега казах само първото изречение, утре очаквайте второто, сряда и четвъртък – довършека. От вашата парламентарна група ще останете само 15 човека“, каза Свиленски.

„Дадох ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че вие несъзнателно сте направили. Но с вашето изказване сега аз мисля, че вие сте готов да излъжете хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов. Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема“, отговориКирил Петков.

Източник: mediapool.bg

The post Божанов обясни, че експертите се смеят на Свиленски за кодовете appeared first on Начало.

0
0