Без работа заради локдауна: Как се живее с 24 лв. – не на ден, а за 45 дни?

Искам да попитам управляващите как според тях живеят хората, които не работят заради мерките в момента? Как един нормален човек може месец и половина вече да живее без стотинка доход? Как се плащат сметки, консумативи и какво ли не още, при положение че днес е 16-и януари и милата ни „държавица“ е превела по сметката ми само 24 лв. А има хора, които и това не са получили, а толкова обещаваха и говориха за помощи! Тези въпроси изпрати вчера на редакционната ни поща читател на TrafficNews.

Човекът разказа, че е останал без работа след въведения локдаун у нас. Възползвал се е от мярката „Запази ме”, по която би трябвало да получава по 24 лева за всеки официален работен ден. До момента обаче по сметката му са преведени единствено парите за 30-и ноември.

„Помощта за декември още я няма, нито стотинка. Как нашите мили и УЖ загрижени политици мислят, че може един неработещ ЗАРАДИ ТЯХ човек, да се издържа толкова време с тези пари? Да си плати сметките ли с 24 лв., да се храни ли, да посрещне празници ли”, пита човекът.

Той припомня, че предварително обявените срокове са 10 дни за преглед на подадените документи и 5 дни след това за превод на обезщетения. „При положение че документите ни са разгледани на 12 декември, все още няма нищо повече от едни 24 лв. Така живеят в момента всички неработещи и затворени хора в България, не на ръба на мизерията, а дълбоко потънали в мизерия”, допълва нашият читател.

Припомняме, че в началото на декември министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, обясни, че се прави всичко възможно парите да се изплащат възможно най-бързо.

„За тези, които са били в неплатен отпуск от 29 октомври до края на ноември, плащанията ще започнат от 14-и декември. Тези, които са в неплатен отпуск през декември – ще опитаме да направим плащанията към тях преди Нова година. По-вероятно е те да получат парите си в началото на януари. Но това е обичайна практика, защото заплатите за ноември се получават в началото на декември, а заплатите за декември в началото на януари. Правим всичко възможно да плащаме колкото се може по-бързо”, заяви тогава министър Сачева.

Източник: TrafficNews.

The post Без работа заради локдауна: Как се живее с 24 лв. – не на ден, а за 45 дни? appeared first on Начало.

0
0