БЕЗ ПРОШКА: Лихварите от циганската банда от Берковица остават в ареста

0

0

Специализираната прокуратура остави в ареста петимата мъже, обвинени в лихварство и задържани след акция на ГДБОП. Защитата на обвиняемите поиска мярка за неотклонение „подписка“ или „парична гаранция“, но съдът постанови най-тежката такава – „задържане под стража”.

Петимата бяха задържани в четвъртък при операция на ГДБОП и спецпрокуратурата в Берковица и видинското село Арчар. При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на престъпното сдружение са намерени и иззети около 2 кг златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол, луксозни автомобили.

Петимата участници в групата са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия, отбелязва Нова телевизия.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 г. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви – обикновено 30% месечно. В много случаи заемодателите искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично.

При забавяне на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили. 

Има и данни, че участници в групата са принуждавали длъжниците си да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0