Асен Василев е номиниран за премиер. Руският ултиматум е отхвърлен

Тазгодишният 1 юли се оказа един от най-горещите в политическия календар. Правителството в оставка на Кирил Петков отхвърли ултиматума на Москва и не отмени отзоваването на рекордните 70 руски дипломати. Предстои да се види заплахата на руската посланичка Елеонора Митрофанова да закрие руското посолство в България ще бъде приведена в действие.

„Продължаваме промяната“ (ПП) излъчи вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев за министър-председател на мястото на досегашния премиер Кирил Петков и така успя да върне БСП в преговорите за второ правителство, независимо от оставащите разногласия между двете партии по въпроса за Русия.

В петък вечерта президентът Румен Радев връчва мандата на Василев и той трябва да го върне след 7 дни – изпълнен или не. Към момента коалицията ПП-БСП-ДБ и независими депутати, предимно отцепили си от ИТН, разполага със 118 гласа, а за избора на правителство са нужни поне 121 – при условие, че всички 240 народни представители са в залата, когато то се гласува.

Партиите от новото мнозинство (ГЕРБ, ДПС, ИТН, „Възраждане“), които свалиха кабинета „Петков“, вече обявиха, че искат предсрочни избори.

Руският ултиматум е отхвърлен

След като българското правителство игнорира ултиматума на руската посланичка и не отмени експулсирането на дипломатите и техническите сътрудници от мисията на Москва у нас, Митрофанова заяви: „Възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва“.

Според нея отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков. Смият Петков преди ден призова Митрофанова да оттегли нотата с ултиматума си, което не се случи.

Очевидно Митрофанова не смята, че след евентуалното съкращаване на състава на мисията със 70 човека, останалите 43 ще могат да продължат работа.

Асен Василев предлага програма за шест месеца

Асен Василев предложи на коалиционните партньори от БСП и „Демократична България“ управленска програма за следващите шест месеца, която е фокусирана върху спешната нужда от промяната на редица закони, подмяната на състава на регулаторите и борбата с корупцията.

Условието ПП да излъчи друг премиер, различен от Кирил Петков, бе поставено от лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с отпращането на 70-те руски дипломати от страната. Около час след обявяването на Асен Василев за кандидат- премиер Нинова обяви, че БСП се връща в преговорите за ново правителство.

„Асен Василев е човек, на когото има безпрекословно доверие и с когото започнахме и ще завършим борбата“, каза Петков.

Ще има ли преговори с ИТН

Както се очакваше, партията на Станислав Трифонов „Има такъв народ“, която предизвика падането на кабинета „Петков“, не е доволна от номинацията, но ще преговаря с ПП за нов кабинет. Условието на ИТН беше ПП да не издига нито Петков, нито Василев – двамата са един отбор и отрязаха мераците на ИТН за съмнителни схеми в пътното строителство.

Шефът на ИТН Тошко Йорданов коментира, че „Асен Василев е много лошо предложение за премиер“.

Кирил Петков обяви, че той и неговите съмишленици са готови да работят с всички, освен с тази, които предпочитат да пълнят чекмеджета с пачки и кюлчета:“Готови сме да работим с всички, освен с тези, които са толкова корумпирани, че са в списъка „Магнитски“. Готови сме да работим с всички, освен с тези, които пращат есемеси от тъмни стаи. Готови сме да работим с всички, освен с тези, чиито прякори са с имена на чужди валути“.

Предстои да се разбере дали ПП ще водят преговори с хората на Трифонов в ИТН, след като преди няколко дни Кирил Петков каза: „Ясно заявихме, че има няколко човека, с които не бихме влезли в преговори – Бойко Борисов, Делян Пеевски и ДПС, Костадин Костадинов, както и самия Слави Трифонов“.

„Безпрецедентно“

През последните дни една от най-често употребяваните думи в публичното пространство бе „безпрецедентно“ – заради безпрецедентно големия брой руски дипломати, които България отзовава наведнъж. Този безпрецедентен ход срещна подкрепа от Европейския съюз и оценка, че решението е съобразено с международното право.

БСП поиска решението за отзоваването да бъде преразгледано от Народното събрание и България да приеме ултиматума на Митрофанова. Президентът Румен Радев не стигна дотам да поиска това в пряк текст, но заяви, че е „недопустимо“ хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация, да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях“.

Както се очакваше, най-самоотвержен в защитата на Москва и най-агресивен срещу правителството е лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, известен като Копейкин.

В същото време най-голямата опозиционна партия ГЕРБ подкрепи решението за изгонването на руските дипломати. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви в петък сутринта, че макар решението на Кирил Петков да е взето аматьорски, „посоката, действията за оттегляне на дипломатите трябва да бъде продължена, никаква крачка назад не трябва да дава правителството, има пълната ни подкрепа, това би значело отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим, войната в Украйна трябва да спре“.

Иначе, днес е 1 юли, денят на Джулай морнинг.

Източник: mediapool.bg

The post Асен Василев е номиниран за премиер. Руският ултиматум е отхвърлен appeared first on Начало.

0
0