Апелативният съд потвърди условната присъда на кмета на Септември

0

0

Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на окръжния съд в Пазарджик, с което кметът на Община Септември Марин Рачев беше осъден условно на 2 години и 6 месеца затвор. Изпитателният срок на присъдата остава 4 години.

Присъдата е за укриване на данъци през периода 14 февруари 2005 – 5 април 2007 г. В качеството си на едноличен търговец Рачев е избегнал плащането на данъци в особено големи размери – 118 923 лева. Решението на Апелативния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

На 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

В началото на септември стана ясно, че съдът е запорирал сметки и имоти на Рачев за над 9 млн. лева. На местните избори през септември обаче стана ясно, че въпреки започнатото срещу него разследване Рачев печели вота още на първи тур.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0