Андон Тодоров с поредна стъпка за парк „Бачиново“, цели да блокира застрояването

0

0

Сформирана е 11- членна спецкомисия, която да опише всички площи на територията на община Благоевград, които в момента се ползват като зелени терени, паркове, алеи, паркинги и др, но по общ устройствен план са с предназначение за строителство без одобрени подробни устройствени планове.

Съставянето й бе разпоредено с решение на ОбС преди близо година , когато местният парламент наложи мораториум върху застрояване на тези площи.

Председателят на ОбС Андон Тодоров тогава сезира екоинспекцията за мораториума за застрояване на зелените площи и РИОСВ започна продължителна кореспонденция с общината и ОбС в очакване на категоричен отговор има ли влязъл в сила такъв мораториум върху застрояване на зелените площи в Благоевград, или ПУП-ът за застрояването на Бачиново от 2011 г. е още в сила.

Бавене и протакане на запълването на квотата от общинска администрация и кореспонденция, забави с близо година сформирането на важната комисия
но от вчера тя вече е факт с участието на четирима съветници, четирима външни експерти и трима общинари. Това са съветниците Васил миладинов, Лилия Мечева, Евгени Бибов,Павлин Янкулски,експертите арх. Костадин Христов, арх. Анушка Костадинова, арх. Васил Филипов и екологът Елизабет Иванова, а от Общинска администрация урбанистът Стела Лишкова, екологът инж. Диана Стефанова и Кирил Чаушев.

Новата комисия е задължена да представи пълен списък на все още незастроените терени пред местния парламент, който ще реши как ще се процедира и дали да блокира напълно и навсякъде инвестиционни намерения на частните инвеститори.

Според съветници създаването на тази комисия дава възможност за нов опит да се спре застрояването в района на кортовете в месността Бачиново.

Източник: Вестник“Струма“

0
0