Авиокомпания премахва личния багаж в салона

0

0

Няма спор, че като неразделна част от туризма, авиационният сектор е сред най-засегнатите отрасли в света в резултат на пандемията от коронавирус. Фалитът на малки и по-големи компании вече е ежедневие. Въпросите около това какво ще се случи с авиацията с всеки изминал ден стават все повече. На фона на неясната картина за бъдещето част от авиокомпаниите вече изработват стратегия за рестартиране след падането на извънредното положение. Една от тях е Wizz Air. Унгарският нискотарифен превозвач предвижда да запази цените на билетите ниски. Това каза по време на първата си пресконференция след началото на пандемията Андраш Радо, мениджър „Корпоративни комуникации“. Дали цените на билетите ще са по-ниски обаче зависи от доста неща. Едно от тях е цената на петрола. Да, тя в момента е ниска, но авиокомпанията хеджира цените, по които получава керосина и в момента това ѝ струва дори повече разходи.

Друг въпрос, който вълнува пътниците, е как ще се бъде осигурена физическата дистанция по време на полети. От някои авиокомпании обявиха, че ще „блокират“ средната седалка. Wizz Air обаче не споделя това мнение. Те ще приложат в случай на необходимост даден пътник да бъде преместен на по-отдалечено място и то само ако има такава възможност. „В случай, че отделните държави кажат, че е задължително средните седалки да останат блокирани, ние ще го направим“, уточни Радо.

Авиокомпанията премахва временно и личния багаж в салона. Чекирането ще е само онлайн. Wizz Air също така се отказва и от използването на автобусите между терминала и самолета. Ако разстоянието е много голямо, то автобусът ще е с 50% запълняемост. Всички храни и напитки ще се предлагат опаковани. Те са от реномирани производители, гарантиращи високи санитарни стандарти ,уверява превозвачът.

От хигиенна гл.т. на борда на всеки самолет ще има дезинфектанти. Екипажът ще е с маски и ръкавици. Пътниците също ще бъдат задължени да носят маски. „Ние не сме длъжни да осигуряваме маски, но ако се наложи на входа на самолета ще има такива“, уточниха от авиокомпанията. Списанията, които обикновено пътниците могат да вземат от гърба на седалката, ще бъдат прибрани. Също така, ако последните искат да си закупят нещо от борда на самолета, то те ще трябва да го платят с карта, а не в брой. За целта се увеличава до 25 EUR лимитът на безконтактното плащане.

Връщането на парите от анулираните полети е друг момент, който вълнува пътниците. От авиокомпанията увериха, че желаещите да си възстановят сумата могат да го направят като посочат банкова сметка. Има известно забавяне във връщането на парите, тъй като заявките са много, а процесът не е изцяло автоматизиран. Останалите пътници получават 120% кредит в своя акаунт. Могат да закупят нов билет в рамките на 3 месеца след анулирания полет.

Без точен отговор остава въпросът откъде и докъде ще се лети. Ясно е обаче, че честотата на полетите няма да е същата както преди кризата. Причината е, че след падането на карантината, полети ще се извършват предимно с цел „връщане у дома“, а не с цел отиване на почивка. „На 1 май няма да рестартираме полетите си от Варна. Очакваме насоки от правителството кога това може да се случи. Не се наемаме с никакви прогнози кога и откъде ще се възобновят полетите, чакаме насоки от компетентните органи кога това може да се случи“, каза Радо.

Двете бази на Wizz Air в България – София и Варна, останат и няма да бъдат закривани, увериха от авиокомпанията. Ще има обаче пренасочване на самолети, което ще се определя от нуждите на пазара.

На фона на лавина от откази на поръчки за доставката на самолети, от Wizz Air не планират да се причислят към тази група авиопревозвачи. Те няма да откажат поръчаните 20 нови самолета. Дори очакват някои от тях да бъдат доставени преди уговорения краен срок.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0